Florida Travel PhotographyFlorida, USA

 

Iako smo već nekoliko puta posjetili nekoliko američkih država i iako se radi o jednoj od najpopularnijih američkih država, Floridu smo prvi put posjetili ove jeseni. Naš put planiran je isključivo radi vjenčanja koje smo fotografirali i snimali u Fort Lauderdaleu, no kao i obično, naše putovanje pretvorilo se u “Business and Pleasure” iskustvo. Svo slobodno vrijeme iskoristili smo za istraživanje novih zanimljivih lokacija, kao i lokacija za snimanje pa smo svoje vrijeme na Floridi uspjeli kvalitetno iskoristiti. Obzirom da je ta “sunčana država” površinom trostruko veća od Hrvatske, odlučili smo detaljno istražiti južnu Floridu.

Uživali smo na Floridi punih 10 dana. Obišli smo tako poznato jahtaško središte, Fort Lauderdale, gdje smo biti i smješteni, nezaobilazni Miami i Miami Beach, nacionalni park Everglades, Key Biscayne, okolne otočiće na kojima svoje posjede imaju bogati i slavni i dio Florida Keys koji su ujedno i najjužnija točka Floride.

Budući da smo na Floridu išli prvenstveno radi vjenčanja koje smo tamo fotografirali i snimali, naši klijenti su nas uputili da je u studenom najljepše vrijeme na Floridi jer je količina vlage u zraku u tom razdoblju nešto niža, a stabilno i sunčano vrijeme češće. Radi toga su upravo i odabrali mjesec studeni za svoje vjenčanje, no dočekalo nas je vrijeme koje je bilo upravo suprotno. :) Naših nekoliko sunčanih dana u “sunčanoj državi” bilo je veoma toplo, sparno i vlažno, a ostatak vremena, uključujući i dan vjenčanja bilo je oblačno, kišovito i vrlo vjetrovito. Nama je taj vjetar više nalikovao na blaži uragan. :)
Temperature su se kretale oko 30°C do 35°C, a od pristojne frizure već sam odustala nakon drugog dana jer od količine vlage u zraku svaki dan sam oko glave imala auru neposlušnih sitnih pramenova kose.

Plaže u južnoj Floridi su uglavnom velike, pješćane i prekrasne, no osim plaža uživali smo i istražujući zanimljiv krajolik Floride, nacionalni park Everglades, prekrasne živopisne ulice Fort Lauderdalea i Miami Beacha, te manje otoke u blizini. Iz Miamija i Fort Lauderdalea voze brojne linije turističkih brodova koji odlaze u obilazak obližnjih otoka oko Miami Beacha. Vozili smo i dugom cestom koja se proteže preko Florida Keys arhipelaga sve do posljednjeg otoka Key West. Tamo smo više očekivali tropski ugođaj i nepregledne pješćane plaže, no iznenadili smo se kada smo shvatili da brojnim plaža na otocima nismo mogli pristupiti jer je veći dio obale ograđen privatnim posjedima. Zanimljivo je i što je krajolik ispunjen močvarnim područjem koje se proteže do samog oceana, pa nam je bilo neobično vidjeti kako na nekim mjestima biljke i stabla izniču iz same obale oceana.
Kao što i sam naziv kaže, veći dio Miami Beach čini plaža, no Miami Beach nudi puno više od same plaže. Tamo možete šetati mnogim napučenim ulicama, prepunih raznolikih restorana, klubova i butika. South Beach je najpopularniji, a vjerojatno i najljepši dio Miami Beach.

Nacionalni park Everglades svakako trebate posjetiti. Radi se grubo rečeno o ogromnoj močvari ispunjonoj bronim biljnim i životinjskim vrstama, od čega je nama najzanimljiviji bio američki aligator. Panteru koja je također stanovnik Evergladesa na žalost (ili na sreću) u prirodi nismo vidjeli, ali zato smo se kroz nisku vodu ispunjenu visokom travom vozili “airboat-om” poput Horatia Cainea iz CSI Miami. Čim smo stali usred močvare, okružilo nas je nekoliko većih aligatora, što je definitivno bio doživljaj jer smo prvi put vidjeli te zloglasne životinje u prirodi i to na udaljenosti od samo jednog metra. Kasnije smo obišli i manji zoo park unutar nacionalnog parka gdje smo imali prilike u ruci držati pravog malog aligatora i kušati pečeno meso repa aligatora.

Zanimljivo je kako je svaka država SAD-a zaista posebna i drugačija, pa nas je tako i Florida iznenadila i oduševila na svoj način. Florida je poznata po turizmu i odmoru pa tako veliki i užurbani gradovi tamo poprimaju štih opuštenosti i zabave. U kafićima se ispijaju kokteli, a gradom ćete nerijetko uočiti šetače u kupaćim kostimima.
Na Floridi su nam se posebno svidjeli ljudi koji su opušteni, nasmijani i gostoljubivi. U SAD-u je čest primjer da će vam netko bez posebnog razloga prići i započeti razgovor, no na Floridi smo to doživljavali još češće.

Photos: David & Ena

Leave a reply